Değerli ve Yarı Değerli Taşlar Çalıştayı

Birincisi İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, TMMOB-Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi,ve İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından, 9-10 Aralık 2015 tarihinde Ticaret Üniversitesi Konferans Salonunda Ortaklaşa düzenlenmiş olan, “Değerli ve Yarı Değerli Taşlar Çalıştayı” nın, ikincisi de yine aynı mekanda, 19-20 Aralık 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. İki gün süren çalıştayda, 27 sözlü sunum, 2 adet panel, taş kesme-şekil verme (lapidary) ve gemolojik mikroskop ile yapılan kısa laboratuvar uygulamaları ve çeşitli konulu sergiler düzenlenmiştir.

Bölümümüz Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sabah YILMAZ ŞAHİN ve Ticaret Üniversitesi’nden Doç.Dr. Haluk SELİM’in Başkanlıklarında düzenlenen çalıştayda; Değerli ve Yarı Değerli Taşlarla ilgili bilim dalı olan Gemolojinin jeoloji, arkeoloji, madencilik ve takı tasarımı gibi alanlarla ilişkileri ve laboratuvar analiz teknikleri konularına yer verilmiştir. Bunların yanı sıra, taş işlemeciliği, değerli ve yarı değerli taşların kuyumculuk sektöründeki yapılanması, pazarlaması, markalaşması, borsa oluşturulması ve etik sorunları gibi konularda da önemli sunumlar ve ilgili tartışmalar yapılmıştır. Düzenlenmiş olan iki adet panelde, öncelikle, “Ham-Doğal-Sentetik Elmas” konuları ve ülkemizdeki durumu; ikincisinde ise “Mücevher Eğitiminin ve Ekonomisinin Sektöre Yansımaları” konuları ele alınmıştır.

Değerli ve yarı değerli taşlar, çok az bir yatırım maliyeti ile ekonomik getiri sağlayabilecek önemli bir madencilik alanı olup, ekonomiye kazandırılması konusunda, bir tartışma ortamının yaratılması, bunun sonucunda da ortak kararların alınması öngörülen çalıştayda, önemli bir farkındalık yaratılmış olup, sektör ile eğitimciler/akademisyenler ve öğrenciler bir araya getirilmiştir.

Yaklaşan Etkinlikler

Konum